Soms is het voor een goede bedrijfsvoering noodzakelijk om te herstructureren of te reorganiseren. Dat kan ertoe leiden dat je afscheid moet nemen van een deel van je werknemers.
Als werkgever kun je het UWV toestemming vragen om de arbeidsovereenkomst met de werknemer op te zeggen als sprake is van bedrijfseconomische of organisatorische omstandigheden. Deze bedrijfseconomische of organisatorische omstandigheden kunnen onder meer bestaan uit: een slechte financiële positie, werkvermindering, organisatorische veranderingen/reorganisatie, technologische veranderingen, beëindiging van (een deel van) de bedrijfsactiviteiten, bedrijfsverhuizing of een combinatie van een van deze zaken.
Ontslag & reorganisatie
Een succesvolle reorganisatie vereist diverse stappen. Om te beginnen is het belangrijk om te beoordelen of een procedure bij het UWV kansrijk is.
Aan de hand van deze beoordeling kan een reorganisatieplan worden opgesteld. Dit kan een goede hulp zijn bij het verkrijgen van inzicht in de situatie. Het helpt bovendien om alle benodigde informatie op een rijtje te krijgen voor de vervolgstappen die genomen moeten worden.
Daarna is het tijd voor actie. Indien aanwezig wordt de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging betrokken. Als je afscheid wilt nemen van meer dan 20 personeelsleden, moet een melding van collectief ontslag worden gedaan. Wil je nog met werknemers in overleg over het sluiten van een vaststellingsovereenkomst, dan doe je er goed aan om eerst een voorlopige UWV aanvraag in te dienen. Kom je er met je werknemers niet uit, dan zal uiteindelijk een UWV procedure gestart moeten worden.
Juridische ondersteuning
Hooglander kan jou als ondernemer ondersteunen bij een mogelijke herstructurering en/of reorganisatie. Om iedere ondernemer een passend aanbod te kunnen doen, leren wij je eerst graag goed kennen. Zo kunnen wij jou een passend voorstel doen en voorkomen we dat je achteraf voor verrassingen komt te staan.
Het is mogelijk dat wij enkel de kans van slagen beoordelen, maar wij kunnen ook de volledige reorganisatie uit handen nemen, zodat jij je bezig kunt houden met andere zaken. De mate van ondersteuning bespreken we tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een van onze arbeidsrecht specialisten.
Wij helpen met:
Een transparant proces, dat vinden wij belangrijk.
De doelen van Hooglander
Een ondernemer wil ondernemen! Wij als Hooglanders maken dat zo makkelijk mogelijk. Wij begrijpen dan ook dat je snel, duidelijk en vooral ook goed geholpen wil worden. Directe lijnen, zonder gedoe. Neem eenvoudig contact met ons op!
De mensen van Hooglander
Net als jij, vermijden we liever conflicten dan ze op te moeten lossen. Daarom leren we jou graag echt kennen, spreken we duidelijke taal en delen we proactief onze kennis. Toch procederen? Maak kennis met ons team, wij staan er voor je!
Veelgestelde vragen
Staat jouw vraag er niet tussen? Je kunt ons gemakkelijk appen, bellen of mailen. We helpen jou dan zo snel mogelijk verder met een persoonlijk antwoord!
Veelgestelde vragenMet het huidige ontslagrecht is het mogelijk om een verzoekschrift tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst in te dienen bij de kantonrechter. Dit kan alleen als de ontbinding plaatsvindt op grond van dringende redenen en bij verandering van omstandigheden. De werkgever moet aannemelijk maken dat de omstandigheden een ontbinding ook daadwerkelijk rechtvaardigen. Op basis van het verzoek tot ontbinding en het verweer van de werknemer zal de kantonrechter een beslissing nemen. Mocht je vragen hebben neem dan contact op met ons team Arbeid & Reorganisatie. Zij helpen je graag verder.
Een concurrentiebeding vormt een directe beperking voor de vrijheid van arbeidskeuze, omdat de (ex-)werknemer geen arbeid mag verrichten voor bedrijven die aan de voorwaarden van het concurrentiebeding voldoen.
Voor elke oproep moet tenminste drie uur loon worden betaald, ook als de werknemer voor minder dan drie uur is opgeroepen.
Om een werknemer te ontslaan en de arbeidsovereenkomst te beëindigen zijn er verschillende routes, meest voorkomend zijn:
· Wederzijds goedvinden
· Opzegging
· Ontbinding door de rechter.
Als een zieke werknemer niet aan zijn re-integratieverplichting voldoet, heb je als werkgever meerdere mogelijkheden om dit af te dwingen.
Staat jouw vraag er niet tussen? Je kunt ons gemakkelijk appen, bellen of mailen. We helpen jou dan zo snel mogelijk verder met een persoonlijk antwoord!
Veelgestelde vragen